19.1.09

El ombligo del mundo (by incas)

16 - 27.12

Aquest matí agafem lúltim bus de la primera etapa del viatge, d'Andahuaylas a Cusco. Després de més hores de pista i pols, parada fugaç per dinar i petició de pel·li (tan de bo no ho haguéssim fet, una altra dels musculitos!). A primera hora de la tarda arribem a Cusco per trobar-nos amb l'Alba i amigues amb qui compartirem 11 dies.
L'estada a Cusco comença amb la visita al cole on l'Alba ha fet pràctiques i participem de la despedida fent un gotet de vi amb el professorat. Per omplir el matí i provisionar-nos per fer de cuineres, anem a conèixer el mercat de Vinocanchón. Aquella nit fem truita de papes! mmmm!!
El següent dia seguim amb les visites als centres, aquest cop a Mantay (mama en quechua), centre de mares adolescents i els seus fills/es. La Txell i la Laia ens conviden a fer una visita al centre i conèixer qui i com hi viuen. Van ser unes hores gratificants i per guardar al record.
El primer divendres a la capital inca l'hem gastat voltant per la ciutat durant hores i recopilant informació de quines ruines, museus, mercats,.. podem anar a veure. Després d'això aprofitem la nit per conèixer un dels locals on van totes, l'Ukukus (personatge mitològic que ajudava als humans a buscar aigua. Els déus es van enfadar i els van condemnar a només poder veure aigua de dalt les muntanyes; si en bebien dels rius de la plana, morien).
Al matí del dissabte no podem fer el que tenim planejat per la pluja, així que fem passar les hores a casa preparant i esperant el sopar amb la família propietària de la casa on viuen. Una bona colla a la que s'hi afegeixen l'Evelyn de Chile i en Richard de Brasil. Sopar intercultural on els peruans ens deixen tastar els spaghettis al forn i un bon tall de carn; de Brasil pà de formatge; de Catalunya truita de papes, pà amb tomàquet, crema catalana i mojito!! Per completar el sopar, uns quants jocs de taula, vetllada de guitarra amb cançons i cap a "La Rústika" a ballar salsa, cumbia,.. amb una orquestra en directe!
Tot i que la nit ha sigut llarga el despertador sona aviat per anar a Pisaq, un poblet on hi ha un gran mercat artesanal. Matí de regateig i compres per acabar amb un bon dinar al mercat.
La tarda següent visitem un altre mercat, però aquest cop diferent! Pirateria de qualsevol producte, això caracteritza el Molino!
S'acosta Nadal i avui 23 és un dia important! Fem compres pels àpats del 24 i 25 i omplim la tarda amb dos moments ben especials:
- La Lu es transforma en patge i anem a Mantay a buscar les cartes que nens/es i mares han escrit!
- Assistim a Qosqomaki (centre de nens/es del carrer on treballa la Sara) a una obra de teatre sobre el naixement de Jesús que han preparat els propis nens i nenes. Per finalitzar ens conviden a un pica-pica seguit d'un partit de voley al que també hi participen els nous inquilins catalans: Ferran, Ricard, Oriol, Alba i Elvira.
A causa de tants nouvinguts, hem de carregar de Qosqomaki 10 matalassos sobre un minitaxi i voltar mitja ciutat per arribar a casa perquè el centre està tot tancat!
Abans de posar-nos a fer el sopar de nit bona, aprofitem el matí per anar a les ruines de Moray i les salines de Maras, llocs on gairebé no hi arribem perquè la furgo contractada s'espatlla abans d'arribar al primer lloc de visita. Amb els xubasqueros i els peus enfangats, comencem a caminar camp a través fins que apareix un taxista amb la solució. Feliçment podem anar a fer les esperades i curioses visites. A la tarda anem a veure la fira artesanal del dia 24 a la plaça d'armes. Després fem les últimes compres i ràpid cap a casa que s'ha de parar taula i donar la benvinguda a 2 catalans més, la Maria i el Joan! Un bon menú intercultural basat amb pinya/pepino amb intent de pernil, seguit de lomo saltado i crema catalana amb panetone i cocoa de postres. Després de l'àpat pugem al terrat ja que són casi les 12 i tota la població vol il·luminar la ciutat amb pirotècnia per cel·lebrar el naixement del nen Jesús! Nosaltres hi contribuïm encenent una vengala i anant a l'Ukukus.
El dia 25 ens espera un bon caldo de nadal, pollastres a la brasa amb papes al forn. Tot això a hora espanyola i amb 2 catalanes més, la Marta i la Lourdes.
El dia de Sant Esteve, tot i que no mengem canelons sí que mengem sobres, més pollo!
L'últim dia d'aquesta etapa anem a Tipón a tastar el famós cuy (cobaya), molt semblant al conill i per tant molt bo! Amb la panxa mig plena ens fem els entrepans pel viatge cap a Arequipa d'aquesta nit. Un cop més súper pel·li al bus, però aquest cop el musculitos era el Vin Diesel!